vineri, 2 iulie 2010

Octavian Paler, 84 de ani şi o carte de omOm al cuvintelor, al ideilor şi cărţilor sale, Octavian Paler s-a expus prin scriitură. Uneori crudă, dar pretutindeni sinceră şi adevărată. Azi nu ne rămâne decât să ne amintim că Paler ar fi împlinit 84 de ani. Sau împlineşte. E încă aici. Respiră prin fiecare filă lăsată în cărţi cu gândurile sale.
I-aş spune "La Mulţi Ani!", dar nu vreau să cad în ridicol şi cinism. Născut pe 2 iulie 1926, în Lisa (atunci comună din judeţul Făgăraş, acum judeţul Braşov), Octavian Paler a fost o pradă conştientă a lecturii străine. Lăsa temele pentru mai târziu sau pentru niciodată ca să se răsfeţe cu cărţile lui Honore de Balzac, Flaubert sau pentru a afla "Secretul secretelor" regelui Solomon.


Uneori crudă în esenţă, alteori ironie nevinovată, scriitura lui Paler îţi place oricum. Îţi dă impresia că stai de vorbă cu el. Poate că asta a şi dorit, în fond. A pomenit în "Mitologii subiective" de dragoste. Dar a pomenit crud, cum ziceam. "Nu există viaţă mai pustie decât una care n-a iubit nimic, ştiind că într-o zi va pierde totul." Sau ţi s-ar părea că ţi se confesează, că a găsit în cititori acei preoţi care să le zică şi altora păcatul scriitoricesc palerian. Să spună că, de fapt, nu îi e frică de Dumnezeu, ci de absenţa Lui.


Şi parcă ţine să-ţi amintească tot timpul pentru ce trăieşte omul. "Dacă nimic nu justifică moartea, viaţa are toate justificările." Sau poate că a vorbit despre sine. Dar a vorbit fără teamă de sinceritate. "Cărţile se scriu în singurătate, însă împotriva ei."


Omul timid, mai mult introvertit, Octavian Paler sau Tavi pentru prieteni a mers către o destinaţie precisă: cititorii săi. A fost Racul care s-a întors din drum cu un gând, cu o idee şi cu o parte din el.


Vă spun serios că omul ăsta trebuie explorat. Între copertele cărţilor lui stau scrise vorbe profunde spuse în cuvinte simple. Avem Timp pentru toate, chiar şi pentru răsfăţ intelectual. Nu-i aşa, Domnilor?

sursă foto: http://www.octavianpaler.ro/

2 comentarii:

Suflet naiv spunea...

Scrie si tu mai des...

Kaos Moon spunea...

Paler a fost un cinic, dar nu pot sa trec peste doua lucruri :

1. a fost un nomenclatorist notoriu (seful televiziunii in timpul lui Veausescu);
2. tot ce a scris el, a scris inainte Cioran... e un biet epigon